Defileul Răcătăului
Munții ne oferă mereu cele mai spectaculoase peisaje, iar dacă în unele defilee din județul Cluj turiștii ajung ușor, Defileul Răcătăului este deschis doar pentru persoanele cu adevarat dornice de o aventură într-un loc în care timpul s-a oprit de ceva vreme.
Valea Răcătăului, cea care desparte comuna Măguri Răcătău de comuna Mărișel, este autoarea unuia dintre cele mai adânci defilee din Munții Apuseni. Datorită acestei văi a apărut „Împărăția lui Zamolxe” sau „Tărâmul lui Zamolxe” cum îl numesc moții.
Pentru ca să înțelegem legendele care se leagă de aceste meleaguri, trebuie să menționăm faptul că strămoșii noștri, geto-dacii, aveau un zeu suprem numit Zamolxe sau Zamolxis. Desigur, de acest nume se leagă diverse povestioare, dar cel mai important lucru este faptul că, Zamolxis era un preot foarte erudit pe care dacii îl venerau și pe care îl considerau ca fiind un mare zeu. Zamolxis, considerat divinitatea supremă a dacilor, a fost unul dintre personajele fabuloase ale Antichității.
Legenda spune că în acest loc, în Defileul Răcătăului, s-ar fi ascuns Zamolxis vreme de șapte zile, de întreaga suflare omenească. Acolo este un loc denumit „altar”, localnicii mai vechi îi spun „la scăriţă”. Sunt nişte stânci foarte mari, care privite dintr-un anumit unghi, redau profile de bărbaţi în piatră. Se spunea că, dacă te duci acolo şi stai cu faţa la stânci şi te concentrezi foarte tare, îl invoci pe Zamolxis, iar acest zeu îndeplinește dorințele pe care le avem în acele momente.
Defileul este fără umă de drumuri sau de poteci, turiștii fiind nevoiți să meargă din piatră în piatră, uneori chiar prin apă.
Zona inferioară a defileului este cea mai deosebită, datorită pereţilor de stâncă și a vegetației luxuriante, Defileul Răcătăului a devenit habitatul ideal pentru urșii bruni. Probabilitatea ca în plimbările noastre să întâlnim aceste animale este una extrem de mare, deoarece rezervația de urși este una foarte extinsă.
Stânca măreață care domină întreaga zonă se numeste Țâcla Gabrii și este cel mai spectaculos loc de unde pot fi admirate, deopotrivă, satele Mărișel și Măguri. Cărările înguste, șerpuite printre brazi și bolovani ne conduc înspre inima acestor stânci cu forme rare.
Liniștea, sălbăticia și pădurile falnice care domină Defileul Răcătăului sunt oaza de liniște la 2 ore distanță de Cluj. Minunățiile Munților Apuseni sunt celebre pentru particularitatea lor, iar orice colț merită luat la pas și descoperit.