Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Defileul Someşului Rece

În partea de Sud-Vest a Clujului, un drum îngust din inima munților ne conduce înspre minunățiile comunei Măguri Răcătău, mai exact înspre Defileul Someșul Rece. Trecând prin aceste zone nu știi ce este mai important, destinația sau călătoria în sine, deoarece peisajul de munte, natura și întregul drum ajung să te fascineze, indiferent de anotimp.

Pornim de la Cluj înspre Gilău, Someșu Rece și mai apoi Comuna Măguri Răcătău pe drumul județean 107T. Pentru o plimbare în adevăratul sens al cuvântului, putem parca mașina și să luăm la picior acel drum cu destinația Barajul Someșul Rece. După cum menționam mai sus, peisajul este perfect în orice anotimp, iar călătoria în sine este cea de care trebuie să ne bucurăm cu adevărat, fie că ajungem sau nu la baraj.

Luând la pas și într-un ritm domol, traseul dus-întors poate fi parcurs în 4-5 ore, însă vă putem garanta că merită fiecare minut petrecut în aerul de munte al comunei Măguri Răcătău. Din zilele de vară, pe drumul care duce înspre Defileu, nu lipsește mirosul de fân, căluții lăsați liberi prin sat sau sătenii care sunt încântați să fie întrebați despre minunățiile locului.

Între Gura Negruței și locul La Luncuța, râul Someșul Rece formează un defileu adânc și sălbatic, străbătut de un drum forestier, la capătul superior al acestuia aflându-se barajul Someşul Rece.

Pe versanții stâncoși putem întâlni fie copaci, parcă crescuți pentru a sfida natura, fie trasee scurte de alpinism. Defileul Someșul Rece este una dintre cele mai protejate zone ale județului Cluj și datorită acestui fapt, animalele sălbatice nu sunt o raritate prin aceste păduri de brazi și molizi. Și cum detaliile fac mereu diferența, cu puțină atenție putem observa cum unii copaci au prins niște forme ciudate, din cauza vântului și a temperaturilor scăzute din acele zone. Aceștia au învățat să se adapteze în cele mai vitrege condiții, lupta pentru supraviețuire fiind un mod de viață prin aceste locuri.

Pe durata verii verdele de diferite intensități ne fură privirea, însă atunci când vine ninsoarea și temperaturile scad, acest loc se transformă într-un peisaj de iarna feeric.

În timpul celui de al Doilea Război Mondial, această zonă era considerată una de importanță strategică, la fel ca și restul munților din zona Clujului unde erau pregătite diferite ascunzători dar și locuri de atac extrem de strategic amplasate. Încă din acele vremuri, a rămas un drum pietruit cunoscut sub numele de „drumul lui Antonescu”, care face legătura dintre Măguri Răcătău și Valea Ierii. În zilele noastre, pe timp de pace, acest drum și-a pierdut importanța militară, fiind străbătut doar de turiști sau utilizat în competiții sportive.

Ultima actualizare: 16:34 | 31.10.2024

Sari la conținut