Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Împărăţia lui Zamolxe

Împărăţia lui Zamolxe, comuna Măguri-Răcătău, rezervație zoologică. Se întinde pe o suprafaţă de 514 ha, cuprinzând numeroase specii de animale: vulpe, pisică sălbatică, râs, lup, cerb căprior, găinuşă de alun, găinuşă si cocoş de mesteacăn, vidră, jder, bursuc, veveriţă, iar în apele Răcătăului (care traversează rezervaţia) se găseşte păstrăv indigen, al cărui pescuit este interzis.

Zona stâncoasă aflată în Valea Răcătăului are o legendă aparte, Acolo este un loc denumit „altar”, pe care localnicii mai vechi îl numesc „la scăriţă”. Sunt nişte stânci foarte mari, care, pozate dintr-un anumit unghi redau nişte profile de bărbaţi în piatră. Se spune că, dacă te duci acolo şi stai cu faţa la stânci şi te concentrezi foarte tare, îl invoci pe Zamolxe. Acesta urma să îndeplinească dorinţele oamenilor.

Legenda spune că în acest loc, în Defileul Răcătăului, s-ar fi ascuns Zamolxis vreme de șapte zile, de întreaga suflare omenească. Acolo este un loc denumit „altar”, localnicii mai vechi îi spun „la scăriţă”. Sunt nişte stânci foarte mari, care privite dintr-un anumit unghi, redau profile de bărbaţi în piatră. Se spunea că, dacă te duci acolo şi stai cu faţa la stânci şi te concentrezi foarte tare, îl invoci pe Zamolxis, iar acest zeu îndeplinește dorințele pe care le avem în acele momente.

Ultima actualizare: 10:36 | 24.05.2024

Sari la conținut