Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Agenda culturală

Acest vast domeniu, necesar în viaţa de zi cu zi a oricărui individ, impune o atenţie din ce în ce mai mare în stadiul actual al dezvoltării civilizaţiei moderne. Astfel că este necesară prezenţa unor instituţii de cultură chiar şi în cel mai îndepărtat sau izolat cătun, pentru ca locuitorii săi să-şi însuşească atât cultura actuală, cât şi cultura generaţiilor anterioare.

În comuna Măguri Răcătău se remarcă prezenţa unei biblioteci în reşedinţa aşezării şi a unui număr de şase cămine culturale, care ar putea deservi diferite activităţi din viaţa comunei (botezuri, nunţi, înmormântări etc.) dacă li s-ar acorda o mai mare atenţie în ceea ce priveşte amplasarea, îngrijirea şi fondurile acordate.

Biblioteca comunală funcţionează în aceeaşi clădire cu grădiniţa, ocupând două încăperi, cu o suprafaţă totală de 48 mp, aflate într-o stare bună. Personalul acesteia este format dintr-o singură bibliotecară, iar regimul de funcţionare este zilnic (în zilele lucrătoare ale săptămânii).
Această bibliotecă deţine un rol destul de important în viaţa aşezării, întrucât la ea apelează toate categoriile de locuitori (nu numai elevii), pentru cărţi de beletristică, în principal.

Căminul cultural din reşedinţa aşezării are o suprafaţă de 192 m, clădirea fiind construită în anul 1970. Acesta se afla într-o stare mediocră până în anul 2002, dar, datorită sprijinului material (şi nu numai) acordat de primărie, clădirea a beneficiat de reparaţii capitale care au transformat-o într-un adevărat model pentru locuitorii comunei, deosebindu-se datorită construcţiei sale din lemn. Funcţionarea căminului a reînceput de la sfârşitul anului 2002 şi va putea susţine organizarea de spectacole, nunţi şi diferite alte ceremonii.

În satul Măguri există trei cămine culturale în cătunele Bogdăneşti, Măguri Suseni şi Măguri Joseni, amplasate în clădiri aflate în stare degradată, care necesită reparaţii capitale urgente pentru buna desfăşurare a ceremoniilor care au loc în acest sat.
În satul Muntele Rece există două cămine culturale, în cătunele Mâţeşti şi Râşca: cel din Mâţeşti a fost amplasat într-o clădire din lemn, care însă a avut de suferit de pe urma alunecării de teren din apropiere, astfel că se impune refacerea totală a acestuia; cel din Râşca, amplasat lângă şcoală, se află într-o stare mediocră, fiind folosit doar rareori – şi aici sunt necesare reparaţii urgente.

Toate aceste cămine culturale s-au bucurat în trecut de o atenţie sporită care însă, cu timpul, s-a diminuat tot mai mult prin pierderea interesului pentru serviciile pe care acestea le puteau oferi. Astfel, acestea au fost treptat uitate şi chiar înlocuite (cu discoteci sau baruri).

Ultima actualizare: 13:01 | 24.09.2024

Sari la conținut