Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Monografia comunei

Comuna Măguri Răcătău este traversată de drumul Gilău -Gura Râştii – Măguri Răcătău – Blăjoaia – Câmpeni, care realizează legătura între DN1 şi DN75 de pe Valea Arieşului, iar în cadrul acestei aşezări realizează legătura cu satele Muntele Rece şi Măguri. Acestuia i se adaugă drumurile comunale DC110A, DC110B şi DC111, foarte importante în viaţa economică a comunei, fiind folosite şi pentru exploatările forestiere, întrucât traversează Munţii Gilău. Legătura dintre reședința de comună cu principalele orașe (Cluj-Napoca, Huedin și Câmpeni) se realizează cu ajutorul curselor regulate, costul unui bilet variază între 10 – 15 lei. Iar legătura dintre reședința de comună și celălalte sate se poate face doar cu mijloace de transport proprii.

POPULAȚIE
În prezent, populaţia comunei Măguri Răcătău înregistrează o valoare de 2263 locuitori, însă aceasta a cunoscut oscilaţii de-a lungul timpului, fiind influenţată de o serie de factori. Conform recensământului din 1992, populaţia comunei era de 2567 locuitori, însă acest număr a scăzut datorită migraţiei populaţiei spre centrul urban Cluj-Napoca sau spre alte localităţi, pentru muncă sau prin căsătorie.

Numărul populaţiei a oscilat continuu, cel mai mare număr de locuitori înregistrându-se în 1966 (4074 locuitori) – ca urmare a politicii nataliste a conducerii ţării de atunci, care interzicea întreruperile de sarcină. În acel an, populaţia era repartizată pe sate astfel: în Măguri Răcătău 35,7 %, în Măguri 40,6 %, în Muntele Rece 23,7 %.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Descarcă [3.19 MB]

Ultima actualizare: 12:25 | 17.05.2024

Sari la conținut